Florion heeft van al hun scholen de veiligheidssituatie op de gebouwen in kaart gebracht. Vlindar voert dit project uit op 21 scholen.
“Wat blijkt,” vertelt Wim Lengkeek, sr. beleidsadviseur Huisvesting van Florion naar aanleiding van de resultaten, “een aantal aangebrachte systemen uit het verleden zijn onveilig. Gebakken lucht. Zonde. En er gaat wel elk jaar geld naartoe voor de keuring en inspectie… Dit moeten we in de toekomst voorkomen.”
Florion (voorheen: Accretio en De Zevenster) is een samenwerkingsverband tussen 21 scholen. “We hebben gelukkig geen voorbeelden dat het mis is gegaan en dat willen we graag zo houden…” dacht Wim Lengkeek. De veiligheidsvoorzieningen op de schoolgebouwen van Florion zijn in het verleden versnipperd aangebracht, omdat het beheer in handen van verschillende gemeenten was. Vanaf 2015 beheert Florion de gebouwen zelf, maar het overzicht ontbrak.
“Een aantal systemen blijken onveilig. Dit was nog nooit iemand opgevallen”
Op de foto: Wim Lengkeek (Florion), Dana Zijlmans (Vlindar), Harm Jonker (Florion).Vlindar heeft bij alle scholen Risico-inventarisatie en –evaluaties uitgevoerd en waar nodig de keuring. Harm Jonker, facilitair medewerker, vult aan: “Vlindar kijkt naar het hele plaatje en niet alleen maar naar de veiligheidssystemen. De geconstateerde gebreken waren anders nooit opgevallen, omdat het materiaal op zich wel deugdelijk is, alleen in combinatie met elkaar werkt het niet. Zo hebben we op een aantal van onze gebouwen ankersystemen. Hier hoort een harnas en leeflijn bij (de PBM-set), maar we kwamen erachter dat er bijvoorbeeld een set voor verticaal in plaats van horizontaal gebruik bij zat. Of dat de leeflijn te lang was. Dat zou kunnen betekenen dat iemand, bij een val, niet op tijd wordt gestopt en alsnog op de grond kan vallen.”
“Garantiewerk en dan verder met het Plan van aanpak”
Foto: De situatie op de daken is niet altijd veilig, blijkt uit onderzoek van Vlindar.“De geconstateerde gebreken zijn bij de desbetreffende installateur van destijds neergelegd en gelukkig allemaal keurig onder garantie verholpen,” zegt Lengkeek. “Voor de aanvullende veiligheidsmaatregelen hebben we een Plan van Aanpak laten maken door Vlindar. Hierin staat duidelijk wat voor maatregelen we nog kunnen nemen. Vlindar heeft dit Plan, passend bij onze organisatie én in lijn met de geldende wet- en regelgeving, opgesteld. Ze hebben hierbij heel goed gekeken naar onze specifieke situatie en ons de mogelijke oplossingen laten zien.”
Inzicht in de mogelijkheden én de kosten. Ook de jaarlijks terugkerende…
“We hebben nu heel helder wat de voor- en nadelen van bepaalde keuzes zijn en wat de kosten zijn, voor zowel de korte termijn (stichtingskosten) als lange termijn. Dat is belangrijk, want met de keuze van bijvoorbeeld ankersystemen kies je ook voor jaarlijks terugkerende kosten door training en opleiding en keuringen en inspecties.”
“Duidelijkheid over waar we aan moeten voldoen”
Lengkeek vervolgt: “Veiligheid in en op het gebouw hoort er gewoon bij. In 2015 kwam het beheer bij ons als scholengemeenschap te liggen. Maar waar we nou precies aan moesten voldoen en wat we moesten regelen, was ons niet duidelijk. Vlindar heeft ons hiermee onafhankelijk en met oog voor onze behoeftes enorm geholpen. Vanuit het bestuur willen we dat onze scholen er goed bij staan, want het gebouw draagt bij aan goed onderwijs.”