Ingenieursteam in het harnas

Het ingenieursteam van Vlindar is in november een dag op Work & Rescue @ Height cursus geweest. Het team, dat elke dag risicogebieden op daken interpreteert en oplossingen uitwerkt, heeft op deze dag kunnen ervaren wat hoogte met je doet.

De dag werd ingeleid met een korte introductie van de verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen tegen vallen. Vervolgens ging de groep zelf de hoogte in om te oefenen met de verschillende werktechnieken: begrenzing, positionering en “fall arrest”. Door een veiligheidsmiddel zelf uit te testen weet het team nu hoe is om te vallen van hoogte en hoe het voelt om in een harnas te hangen.

Redding op hoogte

Met name het ‘in een harnas’ werken om je collega op hoogte te kunnen redden was een interessante ervaring. Zelfs onder de uitstekende begeleiding van Michel Heezen (Orange Access) is dat een behoorlijke uitdaging. Niet alleen moet je de juiste spullen hebben, maar ook moet je weten hoe je die correct gebruikt. Het is zaak dit vaak te oefenen om de snelheid en samenwerking te vergroten.

Dit benadrukt het beleid vanuit de overheid dat zegt dat persoonlijke beschermingsmiddelen als laatste middel gebruikt mogen worden voor bescherming op hoogte. Voorkomen is beter dan genezen…

Het veiligheidsbewustzijn van het ingenieursteam was al hoog, maar is na deze dag extra geactiveerd.

Lees ook: