Stichting de Leeuw van Putten – Realistisch investeren én meteen veilig werken op hoogte

“Stichting de Leeuw van Putten, een woningbouwvereniging in Spijkenisse, is een mooi bedrijf,” vertelt Brendon Sanou. “Ja, ik ben best trots. Wij lopen voorop in ontwikkelingen. We zijn niet bang om wat nieuws te proberen. Wij willen het goed hebben voor onze huurders.”

Veilig aan het werk, ook op gevaarlijke plekken

Niet alleen voor de huurder wil ‘De Leeuw’ het voor elkaar hebben. Aan de medewerkers of onderhoudspartijen wordt ook gedacht. Deze mensen moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen uitvoeren, ook op gevaarlijke plekken, zoals het dak. “We willen met veilig werken op hoogte aan de slag, zonder meteen enorm te moeten investeren in veiligheidsvoorzieningen. Daarom hebben we samen met Vlindar een plan bedacht hoe we hier het beste mee om kunnen gaan.”

Brendon Sanou van Woningbouwvereniging Stichting de Leeuw van Putten, is al jaren met veilig werken op hoogte bezig. De vraag die een paar jaar geleden bij Vlindar werd neergelegd:

Hoe kunnen we zorgen dat er in de huidige situatie veilig gewerkt wordt en hoe kunnen we stapsgewijs verbeteringen doorvoeren?

St. De Leeuw van Putten

Realistisch investeren én meteen veilig werken op hoogte

“Stichting De Leeuw van Putten wil dat iedereen veilig kan werken op hoogte, maar meteen alle gebouwen van veiligheidsvoorzieningen voorzien is niet realistisch. Daarom hebben we met hulp van Vlindar vastgelegd hoe we nú de veiligheid kunnen garanderen, maar ook hoe we het in de toekomst willen gaan aanpakken. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is eerst begonnen met inzicht krijgen in ons vastgoed. Gekozen is om een bepaald gebouw in een wijk te onderzoeken, dat exemplarisch is voor alle gebouwen in die wijk. Alle daken zijn op die manier in een categorie ondergebracht en per categorie is een passende oplossing bedacht.”

De uiteindelijk gewenste veiligheidsoplossingen vereisen soms ingrijpende bouwtechnische aanpassingen. Zoals het goed toegankelijk maken van een dak met een daktoegang via een dakluik, waar het nu buitenom moet. Deze maatregelen gaat de woningbouwvereniging uitvoeren als er groot onderhoud gepland staat.

“We hebben grip op praktische problemen, zoals de daktoegang op een hoge flat”

Brendon Sanou: “Praktisch lopen we tegen wat problemen aan, waar Vlindar over meedenkt en in adviseert. Zo hebben we voor een bepaald type flat geen goede daktoegang en was het lastig vanaf buiten op het dak te komen

Vlindar heeft geadviseerd hoe er met tijdelijke veiligheidsvoorzieningen toch een veilige toegang en werkplek gerealiseerd kan worden.”

“Ook hebben we geleerd te letten op valgevaar, met name of er genoeg valhoogte is. Er is minimaal 5 meter vrije valruimte nodig als je valt terwijl je aangelijnd bent. Anders werkt het systeem niet. We letten hier dus op en zorgen dus voor de juiste PBM-set. Voor dit soort specialistische kennis is een specialist als Vlindar onmisbaar.”

De toekomst op de daken van Spijkenisse…

De veilige toegang tot het dak is er, én iedereen weet wat hij of zij moet doen op het dak om veilig te kunnen werken. Dat is waar Stichting de Leeuw van Putten naar streeft. “Die loodgieter die op het dak een klusje moet doen, gaat geen ingewikkeld protocol lezen. Hoe krijgen we voor elkaar dat hij wel veilig gaat werken? Dat is de volgende stap. De combi van Vlindar en Safanto (digitaal gebouwbeheersysteem), helpt hier heel erg bij. Op duidelijke tekeningen van Vlindar staat wat wel kan. Ook wat niet kan, afgemeten aan de juiste nen-normen. Zo kunnen we de juiste producten inkopen en iedereen goed informeren. En kunnen wij blijven zeggen dat we trots zijn op hoe we de zaken aanpakken.”

Dakinventarisatie

Laat Vlindar ook de situatie op uw daken in kaart brengen

Lees ook: