“Je kunt van het ene op het andere moment helemaal niks meer”

Vandaag, op de internationale ‘World Day for Safety and Health at Work’, vertelt Hans Huizinga van Vlindar zijn persoonlijke verhaal over waarom hij zich inzet voor een veilige werkplek.

“Mijn schoonvader heeft een paar jaar geleden zijn rug gebroken door een val in een koker van een aantal meter diep. Je wilt niet weten hoe veel impact zoiets heeft op een mens en zijn omgeving. Hij verloor hierdoor controle over zijn leven. Je kunt van het ene op het andere moment helemaal niks meer.

Naast de pijn en het moeizame revalideren verloor hij uiteindelijk ook zijn baan. De jaren na zijn val waren echt een zwarte periode in zijn leven.

Mijn schoonvader deed mee aan een grootschalige oefening bij de brandweer. Tijdens de oefening kregen ze een speciale bril op die je zicht belemmert, zodat de ruimte waar je bent lijkt op een met rook gevulde, donkere ruimte. De route die hij aflegde leidde naar een schacht, waar je naar beneden moest klimmen met een muurladder. Deze muurankers waren te laag bevestigd, namelijk ten hoogte van de vloer. Hij vond helaas geen grip met zijn handen en viel met perslucht op naar beneden.

De gevolgen waren enorm. Er kwam gedoe met de verzekering en getouwtrek tussen verschillende instanties over de aansprakelijkheid en dan was er natuurlijk nog het persoonlijk leed en het herstel… het heeft jaren geduurd. Gelukkig heeft dit verhaal ook een goede kant. Mijn schoonvader heeft zijn passie gevonden en is professioneel fotograaf geworden, maar zijn rug zal helaas nooit meer volledig herstellen en herinnert hem nog dagelijks aan het ongeval.

Het trainingscentrum waar het ongeluk plaatsvond heeft na het ongeluk de muurankers verhoogd, zodat je ze ook met de handen vast kan pakken. Als deze situatie van te voren goed bekeken was…”

Vlindar Hans Huizinga

Hans Huizinga
Engineer
06 26 90 09 97


“Met dit persoonlijke verhaal altijd in mijn achterhoofd zorg ik er elke dag bij Vlindar voor dat er veilig gewerkt kan worden op hoogte. Ik hoop het verschil te maken voor mensen die op hoogte moeten werken, zodat ze niet plotseling geconfronteerd worden met onveilige situaties, maar ik wil dat verschil ook maken voor de gebouweigenaren of werkgevers, zodat zij hun meest waardevolle ‘bezit’, de medewerkers, beschermen tegen gevaar.”

Lees ook: